Exkursion till Uddagårdens kalkbrott

Myskbock

Den 18 juli genomfördes den i programmet aviserade spontanexkursionen med inriktning på insekter.

Tre deltagare och ledaren Lennart Sundh samlades vid Lawnit strax nordost om Uddagården. Vädret var bra men inte optimalt, ca 21 grader och en del vindbyar. Vi vandrade sakta framåt i det gamla brottet och kikade på allt som flög förbi, satt i blommor eller på annat sätt visade sig. Blomningen av renfana, vildmorot och väddklint var magnifik på flera ställen och det var här som vi noterade det mesta.

Sidenbi – Colletes sp

Myskbock

Dagens största upplevelse blev fina närkontakter med den tjusiga långhorningen myskbock. Sammantaget så vi ca 10 exemplar som lät sig villigt fotograferas och hanteras. Vi såg också rikligt med humlor som främst utgjordes av ljus jordhumla och stenhumla. Vi såg även en hushumla och en snylthumla som borde vara ängssnylthumla. Fjärilar som rovfjäril, tåtelsmygare, slåttergräsfjäril och luktgräsfjäril flög rikligt men vi såg även en storfläckig pärlemorfjäril, ett par sexfläckiga bastardsvärmare och en sälgbrokvecklare. Med håvens hjälp fångade vi en mångfald av spindlar, skinnbaggar, trollsländor och någon hopprätvinge, troligen backgräshoppa.

Hushumla

Storfläckig pärlemorfjäril

Bonus under förmiddagen blev flera backsvalor och ett par mindre strandpipare med en årsunge.

Väl tillbaks vid bilarna var vi nöjda och mycket eniga om att detta kan vi gärna göra igen.

Vid pennan Lennart Sundh. Foton av Åke Abrahamsson, Lennart Sundh och Markus Gällerspång.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.