Åsabacken

Åsabacken är ett Natura 2000-område, beläget utanför Brunnhem och är en torrbacke med en rik torrbacksflora. Tidigt på våren blommar backsippan och just nu är backen översållad gullvivor. Andra arter som trivs här är bl.a. brudbröd, darrgräs, kattfot samt den mindre vanliga spåtisteln. Från backen har man en storslagen utsikt över de flesta platåbergen. Backen sköts genom slåtter varje år av Falbygdens Naturskyddsförening.

Lättast att ta sig dit är att ta första avfart till Stenstorp från väg 46 mot Skövde. Kör mot centrum. Vid korsning kör rakt fram under järnvägen och ta sen omedelbart vänster mot Häggum. Sväng höger i nästa korsning och ta sen vänster vid skylt Albionstugan. Backen syns nu på höger sida.

Skylt till området

Vårfingerört

Gullviva

Jungfrulin

Kattfot

Blommande gullvivor

Text och foto : Torgny Jansson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.